Een pigmentlaser verwijdert oppervlakkige pigmentvlekken door overtollige pigmentcellen te verhitten, waardoor een egalere en gezondere huid zichtbaar wordt.
Een laser geeft een puls hoogenergetisch licht af. Voor pigment is dit een spectrum aan golflengten (532-650 nm). Dit licht wordt geabsorbeerd door de roodbruine kleur van de pigmentvlek oppervlakkig in de huid. De cellen die teveel aan pigment bevatten worden tijdelijk verhit. Hierdoor sterven deze cellen af. Met de normale dagelijkse huidafschilfering worden deze cellen vervolgens afgestoten. Een mooiere, egalere en gezondere huid komt hieronder tevoorschijn. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kunnen gemiddeld 1-3 behandelingen nodig zijn.
Voor de behandeling mag u niet zongebruind zijn of zelfbruiner gebruiken. U kunt bijvoorbeeld niet gelaserd worden als u korter dan 4 weken geleden in de zon geweest bent.
U voelt de laserpulsen als een scherpe, warme prik. Nadien kan de huid een beetje branderig aanvoelen. De huid wordt gekoeld en verzorgd met Aloë Vera gel.
Er ontstaat roodheid en zwelling direct na de behandeling. Dit is een normale reactie van het lichaam op de warmte die in de huid gekomen is en het vernietigen van de cellen met overmatig pigment. Vaak wordt de pigmentvlek eerst een aantal dagen wat donkerder van kleur. Dit is een teken dat de behandeling goed heeft gewerkt. Door het normale afschilferingsproces van de huid normaliseert de kleur in een paar dagen tot enkele weken. Soms blijft een lichtere huid over. De huid repigmenteert zich dan binnen enkelen weken. De huid mag indien gewenst gecamoufleerd worden. Het is belangrijk dat u niet aan de huid krabt en geen peelings doet.
Gelijk na de behandeling kunt u weer uw dagelijkse bezigheden hervatten. Ernstige complicaties zijn uiterst ongewoon. Soms treedt er de in de eerste uren na de behandeling lichte roodheid op, deze verdwijnt ook weer na enkele uren. De behandelde huid kan soms zwellen, ook dit verdwijnt vanzelf. U mag de huid koelen met een coldpack en verzorgen met Aloë Vera gel. Tijdelijke hyper- of hypopigmentatie kan voorkomen en zal normaal gesproken binnen 6 tot 12 maanden na de behandeling vervagen. Ook is het belangrijk dat u zoveel mogelijk zon vermijdt tot 4 weken na de behandeling. Om nieuwe pigmentvorming teegen te gaan kan de huid behandeld worden met anti-oxidanten en zuren zoals vitamine C, retinol, azaleinezuur, tranexamine, en niacinamide die een verhelderende en egaliserende werking hebben op de huid. De ingrediënten geven de huid meer weerstand. Deze producten smeert u ’s avonds i.v.m. lichtgevoeligheid van het product. Ook smeert u het gehele jaar door dagelijks een SPF 50 +. Op deze wijze voorkomt u dat nieuwe vlekken zich vormen en heeft u zo lang mogelijk plezier van het behaalde resultaat.
Gemiddeld heeft u 2-3 behandelingen nodig voor een goed resultaat. Hoe oppervlakkiger het pigment in de huid ligt, hoe eenvoudiger resultaat te behalen is. U kunt na 4 tot 6 weken opnieuw behandeld worden. Het ontstaan van nieuwe vlekken kan door deze behandeling echter niet geheel tegengegaan worden. Probeer zoveel mogelijk zon te vermijden en smeert u elke dag in met een SPF 30-50. Ernstige vlekken kunnen na verloop van tijd weer terugkeren bij zonblootstelling. Het advies is om een keer per jaar de behandeling te herhalen, indien nodig.
Bijna alle pigmentproblemen in het gezicht of op het lichaam zijn veroorzaakt door zonlicht. Melasma oftewel een zwangerschapsmasker kan helaas niet naar tevredenheid behandeld worden met IPL of laser. Dit komt omdat het pigment zich in deze gevallen ook in de lederhuid bevindt. Dit kunnen we wel behandelen en verminderen met peelings.
Bij Huidkliniek Gaaf garanderen wij hoogwaardige zorg met moderne apparatuur, ervaren specialisten en persoonlijke aandacht, in een comfortabele omgeving waar kwaliteit en veiligheid centraal staan.
© Copyright 2024. Huidkliniek Gaaf. All Right Reserved.
Webdesign by Bureau van Houtum